ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ, ΑΥΤΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΝΩΣΤΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, εν έτη 2014, ομάδα Βέλγων χειρουργών από το νοσοκομείο του Leuven επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός νέου συνδέσμου στο ανθρώπινο γόνατο.

Πιο συγκεκριμένα οι Dr Johan Bellemans και Dr Steven Claes μετά από τετραετή έρευνα δημοσίευσαν τα αποτελέσματα τους στην επιστημονική επιθεώρηση του <<Journal of Anatomy>>. Αφορμή για αυτή τους την έρευνα στάθηκε παλαιότερη δημοσίευση το 1879 του Γάλλου συναδέρφου τους Πωλ Σεγκόντ ο οποίος εξέφραζε την υπόνοια για την ύπαρξη ενός πρόσθετου συνδέσμου στο πρόσθιο τμήμα του γονάτου. Επιπλέων, η αδυναμία εξήγησης της αστάθειας του γονάτου, σε αρκετά περιστατικά χειρουργικής αποκατάστασης σε ρήξη πρόσθιου χιαστού, αποτέλεσε ένα ακόμη στοιχείο για την έρευνα αυτή.

Οι Βέλγοι επιστήμονες αφού μελέτησαν προσεκτικά 41 γόνατα δωρητών σωμάτων ιατρικής έρευνας εντόπισαν στα 40 από αυτά τον <<νέο>> σύνδεσμο τον οποίο και ονόμασαν προσθιο-πλάγιο (anterolateral ligament), από την ανατομική του θέση. Υπολόγισαν στατιστικά ότι τουλάχιστον το 97% των ανθρώπων φέρει αυτό τον άγνωστο μέχρι πρότινος σύνδεσμο. Επιπροσθέτως συνδέουν άμεσα την αστάθεια σε ένα αποθεραπευμένο γόνατο κατά την διάρκεια φυσικής δραστηριότητας, με αυτή τους την ανακάλυψη.

Η παραπάνω σημαντική ανακάλυψη θεωρείται βέβαιο ότι θα αλλάξει τους τρόπους αποθεραπείας τραυματισμών στον πρόσθιο χιαστό, αφού στο πλαίσιο μιας ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το νέο αυτό εύρημα. Επικουρικά στον τίτλο του  άρθρου μας ανασκόπησης έρχεται να προστεθεί άλλη μια μεγάλη ανακάλυψη, που έλαβε χώρα κατά το διανυόμενο έτος,  για την ύπαρξη ενός νέου μυ στο ανθρώπινο σώμα.

Ειδικότερα η έρευνα των των Grob, Ackland Kuster, Manestarμ και Filgueira στο περιοδικό Clinical Anatomy του Μαρτίου 2016, αναδημοσιευμένο και στο PubMed κάνει λόγω για ένα νέο μυ που βρίσκεται μέσα στη δέσμη των κεφαλών του τετρακέφαλου. Εκτενέστερα, εκτός από τις 4 γνωστές κεφαλές (έσω, έξω και μέσο πλατύ και τον ορθό μηριαίο) θα πρέπει να υπολογίσουμε και έναν καινούργιο, τον τείνον τον ενδιάμεσο λοξό μύς (Τensor Vastus Intermedius), ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στον έξω και τον μέσο πλατύ. Ο ίδιος μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστός μυς γιατί έχει δική του απονεύρωση.

Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτού του μυός αποτελεί ο διαχωρισμός του σε 4 τουλάχιστον διαφορετικούς μορφολογικούς τύπους γεγονός που από μόνο του διαφοροποιεί τη σημαντικότητα ως προς τις λειτουργικές διαδικασίες από άτομο σε άτομο. Επιπλέων επειδή η έρευνα για αυτόν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δεν μπορεί να αποδειχτεί για την ώρα ο βαθμός της χρηστικότητας του.

Η επιβεβαίωση και συνάμα η παραδοχή από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας της ύπαρξης των βιολογικών λειτουργικών στοιχείων στα κάτω άκρα, δεν θα οδηγήσει μόνο στην εκ νέου συγγραφή των βιβλίων της ανατομίας, αλλά θα διαφοροποιήσει και εν μέρει τα πρωτόκολλα  αποθεραπείας σε όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες, όπως και τις προπονητικές τεχνικές ιδιαίτερα αυτές των ασκήσεων ενδυνάμωσης στους αθλητές.

Εν κατακλείδι, οι δύο μεγάλες αυτές ανακαλύψεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν την εκδοχή του ότι, παρά την αλματώδη πρόοδο των επιστημών σε όλα τα επίπεδα, την ανακάλυψη καινούργιων πλανητών χιλιάδες έτη φωτός μακριά μας,  ακόμα ανακαλύπτουμε το σώμα μας.

Κατσούλας Χρήστος

Σχετικές αναρτήσεις